top of page

DE BONTE KOE

 

Verbouwing van dorpscafé tot café met appartement

categorie: verbouwing 

locatie: Lochristi (Beervelde)

status: opgeleverd

interieur: interieur- en meubelontwerp appartement

Café “De Bonte Koe” is gelegen in de dorpskern van Beervelde naast de Kerk St-Daniël. De verbouwing heeft tot doel om het café met leegstaande verdieping om te vormen tot een handelspand met comfortabele woongelegenheid, welke zowel als geheel als afzonderlijk kunnen functioneren.

 

Het handelspand behoudt zijn bestaande ingang aan de voorgevel en ook het originele interieur van het “bruin café” blijft bewaard. De woongelegenheid heeft een afzonderlijke ingang aan de achtergevel en bevindt zich op de 1ste verdieping onder het zadeldak. Aan de achtergevel wordt het zadeldak uitgebreid met een ‘balkvormig architecturaal element’. Dit ‘balkvormig element’ voorziet de woongelegenheid van de noodzakelijke extra binnenruimte, brengt daglicht binnen in de leefruimtes, en voorziet de woning van een privaat overdekt buitenterras welke uitkijkt op het binnenplein vóór de Kerk St-Daniël.

               

De twee tentdaken op de bijgebouwen worden afgebroken en vervangen door een plat dak, zodanig dat het hoofdgebouw met zadeldak en het ‘balkvormig element’ volledig vrij komen te staan. De puntgevel van het hoofdgebouw (langs zijde beschermde kerktoren) is in de jaren ‘80 post-modernistisch verbouwd en niet meer authentiek. De bestaande veelhoekige raampartij wordt verkleind naar twee rechthoekige draaikipramen welke beter overeenstemmen met het karakter van ‘De Bonte Koe’ en met de achterliggende functie van slaapkamers. Ook de glasbouwstenen wordt vervangen door twee rechthoekige draaikipramen met gezandstraald glas. Het ‘balkvormig element’ en het nieuwe buitenschrijnwerk zijn gerealiseerd in een duurzame houtsoort om natuurlijk te vergrjizen, zodat oud en nieuw een harmonieus geheel vormen.

bottom of page