Hoeve HE-PA

 

Renovatie van een hoeve tot hedendaagse woning

categorie: verbouwing (in fasen)

locatie: Herfelingen

status: opgeleverd

interieur: interieurontwerp

De hoeve is gelegen nabij de dorpskern van Herfelingen in het glooiend agrarisch landschap van Vlaams-Brabant. De U-vormige hoeve met een grote binnenkoer naar de straat gekeerd, is samengesteld uit een centraal woonhuis en zijdelings 2 stallingen.

 

De structuur van het woonhuis was in goede staat en is hergebruikt als een buitenschil waarbinnen een moderne woning is gerealiseerd met alle hedendaags comfort. De belangrijkste werken voor de woning zijn gericht op een verhoging van het comfort, de isolatie van de buitenschil en technische werken. De stallingen zijn geconsolideerd met stabiliteitswerken, en verbouwd binnen het bestaande bouwvolume met als bestemming hoofdzakelijk berging (autoberging, tuinberging, berging van hobbymateriaal). De zonevreemde ééngezinswoning is gerealiseerd met een volume onder de maximumgrens van 1000m³.
 

Het landelijk karakter van de hoeve is gerespecteerd door het behoud van de bestaande raamopeningen met schrijnwerk naar klassiek model en het bijmaken van enkele identieke openingen met moderne blokramen. De enige raamopening welke afwijkt van de traditionele typologie bevindt zich aan de kopgevel met 2 grote hefschuiframen aansluitend op het terras. De gevels van het woonhuis zijn grijs gekaleid in contrast met de stallingen waarbij de originele bakstenen zijn hervoegd en zichtbaar gelaten. Alle daken zijn gerenoveerd met het originele type Boomse pannen. Het buitenschrijnwerk is uitgevoerd in een duurzame houtsoort waarbij schrijnwerk naar klassiek model op natuurlijk wijze zal vergrijzen, terwijl het modern schrijnwerk reeds in grijs is gebeitst.


De tuin met boomgaard heeft een ruraal karakter en wordt hierdoor geïntegreerd in het landschap. De perceelsafsluiting aan de straatzijde wordt aangeplant met beukenhagen, waardoor de binnenkoer een meer privaat karakter krijgt. De verharding wordt beperkt tot de nodige oppervlakte voor een oprit en een toegangspad op de bestaande binnenkoer. Langs de nieuwe inkomzijde wordt een kleine parking voor bezoekers voorzien in losse dolomiet.

CONTACT:

Beerveldestraat 92 

B-9160 Lokeren

Tel: +32 (0)9 336 43 44  

Email: architect-dhondt@telenet.be

Kantooruren: 9u00-12u00 / 13u30-18u00

CONTACTEER ONS:

© Dirk D'Hondt 2020