top of page

restauratie

Little Grayhound

 

Beschermd woonhuis Little Grayhound

categorie: restauratie

locatie: Afsnee

status: opgeleverd in 2007

Het beschermde, alleenstaande woonhuis vormt een deel van een grotere voormalige hoeve te Afsnee. De restauratie van dit als monument beschermde en sterk vervallen huis herstelt de als dorpsgezicht beschermde omgeving van de gemeente.

De nadruk bij restauratie werd gelegd op de consolidatie van het monument, weliswaar aangepast aan de hedendaagse comforteisen, en het zo ver mogelijk doorgedreven behoud van de huidige elementen. Alle aspecten van behoud of vervanging zullen echter nauwkeurig worden overwogen, zowel vanuit historisch-restauratief als constructief oogpunt.

Aangezien de voorgevel met de kenmerkende dakkapellen, een uiterst waardevol aspect vormt van de hoeve, is hieraan zo beperkt mogelijk geraakt.  Buitenschrijnwerk is gereconstrueerd naar de bestaande modellen.  Ook de dakopbouw is grotendeels behouden, weliswaar aangepast aan de eisen van de tijd.

 

De huidige aanbouw is op de verdieping voorzien van een volledig beglaasde, profielloze wand, met een eigentijds scheluw dak.  Deze hedendaagse dakconstructie van de aanbouw versterkt het authentieke en historische karakter van het woonhuis. Het woonhuis is ingericht als ééngezinswoning, aangepast aan de hedendaagse comforteisen.

Bij de functionele inrichting van de woning is de huidige ruimte-indeling grotendeels behouden, mits het aanbrengen van een aantal noodzakelijke doorgangen tussen de ruimtes onderling en een aantal wijzigingen aan raamopeningen van de keuken.

bottom of page