top of page

WONING BO-GA

 

Moderne ééngezinswoning met binnenzwembad

categorie: nieuwbouw

locatie: Lede

status: opgeleverd

energie: “lage-energiewoning”  <30 kWh/m²

EPB: K30 / E31 (incl zwembad)

Het perceel bevindt zich op een fietsafstand van 1,5 km van het centrum van Lede en is gelegen in een groene woonwijk welke wordt gekenmerkt door villa’s met een diepe voortuin. Deze vrijstaande ééngezinswoning wordt eveneens verder vanaf de straat ingeplant en geïntegreerd in een natuurlijk tuinconcept welke aansluit op het achterliggende glooiende akker- en weidelandschap.

 

Het architecturaal concept bestaat uit twee balkvormige volumes welke orthogonaal op elkaar zijn geplaatst en verschoven in een T-vormig plan. Het hoofdvolume met 2 bouwlagen is evenwijdig aan de straat gepositioneerd en omvat alle woon- en slaapfuncties voor een volwaardige ééngezinswoning. Het nevenvolume met 1 bouwlaag is orthogonaal gepositioneerd en omvat een binnenzwembad, sauna, toegang tot de kelder en een dubbele carport. 

 

De gevels zijn afgewerkt met een bruin-violet genuanceerde gevelsteen, waarbij werd gekozen voor een lange en platte gevelsteen om de horizontaliteit van de 2 volumes te accentueren. Deze horizontaliteit wordt doorgetrokken in de gevelbekleding van de inkompartij met houten latwerk. Alle buitenschrijnwerk is gerealiseerd in een zeer duurzame houtsoort.

 

De achtergevel van de woning en het zwembad is zuidelijk geöriënteerd, waardoor alle woonruimtes kunnen profiteren van passieve zonnewinsten en het mooie landelijk uitzicht. Door het T-vormig plan ontstaat in de “oksel” van de 2 volumes een beschutte buitenruimte met gedeeltelijk overdekt terras om van alle seizoenen in open lucht te kunnen genieten. De zithoek vormt één open ruimte met de eetkamer en de keuken. Het interieur is aangekleed met natuurlijke en warme materialen zoals natuursteen en houtfineer. Het vast meubilair van keuken, zithoek, badkamer en dressing is op maat van de ruimtes en het gezin ontworpen.

 

Na het opmaken van warmteverlies-berekeningen en rekenkundige simulaties (inertie, passieve zonnewinsten en oververhitting) werd op basis van een kosten-batenanalyse en in overleg met de bouwheer gekozen voor een lage-energieconcept volgens de principes van massief-passiefbouw. Wij hebben hierbij bijzondere aandacht geschonken aan duurzaam bouwen, zowel in de materiaalkeuzes als in de energetische keuzes met performante verwarmings- en ventilatietechnieken en buitenzonnewering.

bottom of page