top of page

WONING DE-CL

 

Moderne ééngezinswoning 

categorie: nieuwbouw

locatie: Aalter

status: opgeleverd

energie: BEN +"100% Energie Neutraal"

EPB: K27 / E-17 (-33,52kWh/m²)

Tijdens de eerste gesprekken met de bouwheer werd reeds duidelijk dat het ambitieniveau op vlak van duurzaamheid en energie hoog zou liggen. In open dialoog is in schetsontwerpfase beslist een moderne BEN-woning (<E30) te realiseren binnen een duidelijk bouwbudget, met enkele opties om de woning volledig energieneutraal te maken.

 

De woning bevindt zich op een fietsafstand van 1,5 km van het station en 2 km van het centrum van Aalter, in een stedenbouwkundige grenszone tussen woongebied en agrarisch gebied. Omwille van deze unieke grenslocatie is gekozen om de woning met 2 gevels te oriënteren naar de landelijke omgeving. Dankzij mooie raampartijen in de zijgevel (NO) en de achtergevel (ZO) genieten alle leef- en slaapruimtes van een prachtig uitzicht en veel daglicht. Deze ééngezinswoning is compact, maar praktisch en efficiënt georganiseerd. Zowel de gevels als het interieur zijn afgewerkt met kwalitatieve en duurzame materialen.

 

De energievraag van het gebouw is laag wegens een gebouwschil met zéér goede isolatie, zonnewering én luchtdichtheid. Het energieverbruik voor verwarmen, passief koelen en sanitair is eveneens laag wegens de keuze voor performante technieken. Voor de technieken is gekozen voor een geothermische warmtepomp, een mechanisch ventilatiesysteem met warmtewisselaar én PV-panelen. Door de combinatie van deze gebouwschil met technieken kon een BEN-woning gerealiseerd worden welke ook energieneutraal is (E-17). De woning kan volledig in zijn eigen energiebehoeften voorzien voor verwarming, passieve koeling, sanitair warm water en ventilatie én is klaar voor groene, duurzame toekomst.

bottom of page