WONING DE-VB

Moderne interpretatie van “langgevelhoeve"

categorie: nieuwbouw

locatie: Merelbeke

status: opgeleverd

energie: “lage-energiewoning”  <30kWh/m²

Op een licht hellend terrein in het agrarisch landschap van Merelbeke vormt deze zonevreemde woning een moderne en minimalistische interpretatie van het archetype “langgevelhoeve rond binnenhof”.

 

Van de L-vormige hoeve is het bestaande woonhuis met aangrenzende stallingen gesloopt wegens zijn slechte structurele en bouwfysische toestand. Op de footprint van het oude woonhuis is een nieuwe ééngezinswoning gerealiseerd met dezelfde typologische verschijningsvorm als de hoeve, nl. langgevelhoeve met één bouwlaag en zadeldak. De vrijstaande schuur is herbouwd op meer afstand van de openbare weg en sluit dmv een tuinmuur aan op de woning, waardoor een nieuw ‘binnenhof’ wordt gecreëerd.

 

De gevels van de woning zijn opgetrokken in bruin genuanceerde baksteen en het zadeldak wordt bedekt met roodbruin genuanceerde vlakke pannen en afgezoomd met een verholen goot. Door deze éénvormigheid van materialen en kleuren, én de verbinding tussen woning en vrijstaande schuur, vormen de nieuwbouw en de schuur één harmonisch geheel. Alle raam- en deuropeningen zijn chirurgisch in het volume uitgesneden en gerealiseerd in een duurzame houtsoort om natuurlijk te vergrijzen.

 

In het midden van de woning bevindt zich de prachtige leefruimte met ruimtelijke vides en trap. De leefruimte is voorzien van strategisch geplaatste raampartijen welke een mooi uitzicht bieden op het ‘binnenhof’ en het omliggende landschap. Deze nieuwbouwwoning biedt alle hedendaags wooncomfort aan een gezin met 3 kinderen. 

CONTACT:

Beerveldestraat 92 

B-9160 Lokeren

Tel: +32 (0)9 336 43 44  

Email: architect-dhondt@telenet.be

Kantooruren: 9u00-12u00 / 13u30-18u00

CONTACTEER ONS:

© Dirk D'Hondt 2020