top of page

WONING Gi-HE

Monolitische dakuitbreiding in zink 

categorie: renovatie

locatie: Afsnee

status: opgeleverd

interieur: interieur- en meubelontwerp

De vrijstaande klassieke villa is gelegen in een landelijke woonwijk te Afsnee en ingeplant achteraan het perceel langsheen de Leie. De rood gekaleide villa met tentdak werd eerder uitgebreid met een moderne laagbouw en plat dak, maar deze woning was in de loop der tijd te klein geworden om aan zijn bewoners de elementaire woonkwaliteit te kunnen bieden.

 

De bestaande laagbouw met plat dak is opgetrokken met een nieuwe dakverdieping onder een hellend dak. Deze uitbreiding met dakverdieping biedt aan het gezin 3 ruime kinderkamers met de nodige sanitaire voorzieningen en berging. Voor de bestaande en nieuwe uitbreiding is als geheel één totaalconcept ontworpen met een hedendaags karakter, zodanig dat de authenticiteit van de villa niet wordt geschonden. De villa en de uitbreiding hanteren wel dezelfde vormentaal: het hellend dak, de knik in de dakhelling, de aansluitende kroonlijsten.

 

De dak- en gevelbekleding van de uitbreiding is afgewerkt in hetzelfde materiaal, natuurzink met staande naad welke een natuurlijke patine zal krijgen. Door het strakke materiaal wordt het gebouw een “monolitisch volume in zink” dat niet in confrontatie treedt met de complexe stijl van de bestaande villa. Alle nieuw buitenschrijnwerk is uitgevoerd in een duurzame houtsoort naar analogie met het bestaande. De horizontale geleding van de bestaande glasgevel langsheen het binnenplaats (zuidgericht) wordt in de nieuwe dakverdieping doorgetrokken. 

 

Omwille van het overstromingsrisico langsheen de Leie werd het gelijkvloers van de laagbouw en het nieuwe terras op de binnenplaats verhoogd tot een ‘droog’ peil. Het terras wordt afgebakend met een zone in streekeigen groen en de autostandplaatsen aangelegd in een waterdoorlatende grindverharding.

bottom of page