top of page

WONING DH

 

Moderne ééngezinswoning met architectuurpraktijk

categorie: nieuwbouw

locatie: Lokeren

status: opgeleverd

energie: BEN "Bijna Energie Neutraal"

EPB: K32 / E24 (met PV-installatie E0)

interieur: interieur- en meubelontwerp

Het architecturaal concept van deze woning met architectuurpraktijk bestaat uit de stapeling van 2 volumes welke ten opzichte van elkaar zijn verschoven en zich openen naar de omgeving. Deze volumetrie biedt architecturale oplossingen voor energetische vragen zoals de compactheid van de woning, performante zonnewering door middel van luifels en licht tot in het hart van de woning.

 

Voor deze woning past de metafoor van ‘ruwe bolster’: de ‘ruwe’ natuurlijke gevelmaterialen integreren zich in de landelijke context, terwijl het minimalistisch interieur is uitgepuurd in hoofdtoon wit met warme materialen. De woning is gerealiseerd in gelijmde bruine baksteen met uitsparingen in warm houten schrijnwerk. De gesloten straatgevel geleidt de bezoeker via een rotstuin naar de inkom. In contrast met de zuidelijke achtergevel welke is voorzien van grote raampartijen en zich opent naar het landschap als ‘tableau vivant’. De badkamers zijn georganiseerd rond een patio.

 

Tijdens het ontwerp en de realisatie is bijzondere aandacht besteed aan duurzaam bouwen volgens de Penta Energetica dwz op vlak van architecturaal ontwerp en inrichting, energieverbruik, materiaal- en watergebruik.

De BEN-woning is gerealiseerd tussen 2009 en 2011 met als resultaat K32 en E24 (mét ingave bouwknopen). De geldende EPB-eisen waren K45 en E100. Na plaatsing van PV-panelen is deze woning energieneutraal E0.

bottom of page