CASTELIJM

Kapellen

 

Hedendaagse rijwoningen (cluster per 3-4-5)

categorie: nieuwbouw

locatie: Kapellen

status: opgeleverd in 2017

energie: laagenergie en BEN

EPB: K23 tot K30 - E8 tot E37

foto's: Eline Willaert

Het project betreft de sanering en herontwikkeling van een industriële site (voormalige fabriek Croda-Henkel) tot een nieuwe wijk met een residentieel en groen karakter. De ontwikkeling heeft als doel een levendige, aantrekkelijke en duurzame inbreiding te creëren, met oog voor architecturale kwaliteit, integratie van groen op openbaar domein, en connecties met de buurt en de gemeente Kapellen.

Op de site zijn 19 kavels ingericht waarbij een evenwicht is gecreëerd tussen de sub-urbane dichtheid enerzijds en de hedendaagse woonkwaliteit anderzijds. Er is gekozen voor verschillende typologieën met specifieke randvoorwaarden. Hierdoor wordt een mix aan woontypologieën gegarandeerd die diverse bewoners aantrekt, van jonge gezinnen tot gepensioneerden.  

De woningen komen tegemoet aan de hogere comforteisen van minder mobiele mensen. Het niveauverschil tussen binnen en buitenterras is beperkt tot 2 cm en de ramen komen tot op vloerniveau zodat het uitzicht ook vanop zithoogte gegarandeerd blijft.

Het openbaar binnengebied wordt begrensd door het gebouw met de meegroeiwoningen en door drie groepen van geclusterde rijwoningen, en glooiend afgebakend door de aanleg van speelheuvels. Dit groene hart vormt de katalysator voor het gemeenschapsleven en heeft geen specifieke invulling om de flexibiliteit te accentueren. Samen met de aanpalende ‘buurtschuur’ op het gelijkvloers van de meegroeiwoningen leent het zich tot een variatie aan mogelijkheden, voor een communiefeest of jubileum, een zomerse barbecue of een wekelijkse bijeenkomst van bewoners. De aanplantingen gebeuren in overleg met de gemeente en met inheems groen. De lage erfafscheidingen met draad en beuk bevorderen de open relatie tussen het openbare binnengebied en de private tuinen.

Inzake materiaalgebruik is gekozen voor genuanceerde baksteen in combinatie met buitenschrijnwerk in zwart aluminium en speelse zonneweringen in grijs gebeitst ceder . De gevelstenen in 4 kleurnuances (van geelbruin tot bruinrood) zorgen voor subtiele differentiatie in de architectuur.

CONTACT:

Beerveldestraat 92 

B-9160 Lokeren

Tel: +32 (0)9 336 43 44  

Email: architect-dhondt@telenet.be

Kantooruren: 9u00-12u00 / 13u30-18u00

CONTACTEER ONS:

© Dirk D'Hondt 2020