DEBI_05_uitbreiding_zorgwoning_BEN
DEBI_05_uitbreiding_zorgwoning_BEN

press to zoom
DEBI_06_uitbreiding_zorgwoning_BEN
DEBI_06_uitbreiding_zorgwoning_BEN

press to zoom
DEBI_03_uitbreiding_zorgwoning_BEN
DEBI_03_uitbreiding_zorgwoning_BEN

press to zoom
DEBI_05_uitbreiding_zorgwoning_BEN
DEBI_05_uitbreiding_zorgwoning_BEN

press to zoom
1/6

WONING DE-BI

 

Moderne zorgwoning / kangoeroewoning

categorie: renovatie met uitbreiding

locatie: Oosterzele

status: opgeleverd

energie: BEN "Bijna Energie Neutraal"

EPB: S29 / E15 (voorlopig)

Van de bestaande L-vormige hoeve is het hoofdgebouw met zadeldak -evenwijdig aan de openbare weg- behouden als woning voor een gezin met kinderen. Het bouwvallig bijgebouw -loodrecht op de openbare weg- werd gesloopt en op deze footprint is een uitbreiding gerealiseerd tot “kangoeroewoning”. De officiële benaming is nu "zorgwoning", waarbij een kleinere woongelegenheid in of bij een bestaande woning wordt gecreëerd zodat maximaal 2 oudere of hulpbehoevende personen kunnen inwonen. De grootouders hebben hun intrek genomen en genieten van hun tijd samen met dochter en kleinkinderen. De gerenoveerde “veranda” aan de voorgevel functioneert als een gemeenschappelijke polyvalente ruimte en een schakel tussen beide gebouwen. 

 

De uitbreiding met zorgwoning is ontworpen volgens de principes van levenslang wonen en toegankelijk voor mindervaliden dmv een hellingbaan -afgezoomd met een groenzone- welke de bezoeker geleid naar de voordeur. In de zorgwoning bevinden alle ruimtes zich op gelijkvloers en zijn verbonden via een brede inkomhal en voldoende brede plafondhoge deuren (voor rolstoelgebruik of een rail met takel).

 

De leefruimte is zuidoost gericht met één groot hefschuifraam dat toegang biedt tot een overdekt schaduwterras met zicht op een nog aan te leggen voortuin. De keuken en eetkamer zijn zuidwest gericht met een groot raam naar het gemeenschappelijk voorplein. De enige slaapkamer is noord gericht voor de koelte en met een overdekt terrasje voor uitzicht op de mooie tuin. De berging, het toilet, de badkamer en dressing zijn in het midden van het gebouw georganiseerd en beschikken over smalle vertikale raamopeningen, een knipoog naar de “bunkerroute” welke langsheen het perceel loopt.

               

De kroonlijst- en raamhoogte van de uitbreiding zijn afgestemd en opgelijnd met het bestaande gebouw om samen 1 architecturaal geheel te vormen. De nieuwe gevels zijn afgewerkt met een bruin genuanceerde gevelsteen in wild verband en alle schrijnwerk is gerealiseerd in gemoffeld aluminium, kleur zwart. De dakrand van de woning is uitgevoerd in dezelfde gevelsteen, maar in wild verband vertikaal en afgezoomd met een elegant zwart dakrandprofiel.